8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer 8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer
Home - zwanger - 10 veel voorkomende zwangerschaps­kwaaltjes

10 veel voorkomende zwangerschaps­kwaaltjes

zwangerschapskwaaltjes

Ze horen er helaas gewoon bij: zwangerschapskwaaltjes. Niet elke zwangere vrouw heeft er evenveel last van, maar je krijgt bijna altijd wel te maken met één of meer van deze tien (onverwachte) kwaaltjes.

De eerste zwangerschapsverschijnselen, zoals ochtendmisselijkheid, gevoelige borsten en extreme vermoeidheid ken je waarschijnlijk wel. Maar gedurende de zwangerschap zijn er meer zwangerschapsklachten waarmee je te maken kunt krijgen.

 1. Bloedend tandvlees

  Als je zwanger bent neemt de doorbloeding van de slijmvliezen toe. Er worden meer kleine haarvaatjes gevormd die gevoelig zijn voor aanraking‚ druk of andere prikkels. Daardoor kunnen ze vrij snel gaan bloeden. Dit kan zich uiten in bloedneuzen of bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen. Goede tandverzorging is tijdens je zwangerschap daarom extra belangrijk.

 2. Kramp

  Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van kramp in hun kuiten, en dan vooral ’s nachts. Ben je een van de ongelukkigen die hier last van hebben, probeer dan overdag oefeningen te doen. Beweeg je benen, enkels en voeten zachtjes, dat kan voorkomen dat je ‘s nachts gewekt wordt door een krampaanval. Blijf je last hebben van de kramp, overleg dit dan met je verloskundige.

 3. Bandenpijn

  Aan de zijkanten van je baarmoeder lopen twee banden via je liezen naar je benen. Ook lopen er twee banden naar je rug. Hoe groter je baarmoeder wordt, hoe meer spanning er op deze banden komt te staan. Die bandenpijn kan zorgen voor pijn in je liezen en onderbuik. Aan het begin van je zwangerschap kan het voelen als gewone menstruatiekramp, maar rond de twintig weken kan het een nare, scherpe pijn zijn, die langere tijd aanhoudt.

 4. Opvliegers

  Tijdens je zwangerschap kun je het ineens warm krijgen en gaan zweten. Deze opvliegers worden veroorzaakt door hormonen. Ook is je lichaamstemperatuur hoger tijdens je zwangerschap. Vaak duurt zo’n opvlieger niet meer dan dertig seconden.

 5. Brandend maagzuur

  Doordat je buik groter wordt, neemt de druk op je maag toe. De sluitspier van de slokdarm werkt daardoor minder goed, waardoor je last kunt krijgen van brandend maagzuur. Heb je hier veel last van, pas dan op met koffie, sinaasappelsap, vet en koolzuur. Er zijn sowieso verschillende voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

 6. Gezwollen enkels, handen en voeten

  De middelste handzenuw loopt vanuit je onderarm door je pols naar je hand. Tijdens je zwangerschap hou je vaak extra vocht vast, ook in je handen en polsen. Daardoor ontstaat druk op het bindweefsel en dus ook op de zenuw. Hierdoor kun je een doof en tintelend gevoel in de uiteinden van je vingers krijgen en zelfs pijnklachten, vergelijkbaar met slapende handen. Dit heet het Carpaal Tunnel Syndroom.

 7. Verstopping

  Je darmen werken (dankzij het hormoon progesteron) langzamer tijdens je zwangerschap en zitten ook nog eens in de knel door je dikke buik. Daardoor kun je last krijgen van obstipatie. Ook krijgen veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of de bevalling aambeien.

 8. Bekkenpijn

  Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met pijn in het schaambeen, stuitje of de linker- of rechterbil. Je gewicht en houding veranderen tijdens je zwangerschap en de bekkengewrichten worden beweeglijker. De klachten door bekkeninstabiliteit kunnen per vrouw verschillen. Raadpleeg je huisarts, een (bekken)fysiotherapeut of chiropractor als je hier last van hebt.

 9. Harde buiken

  Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder gevoeliger en kan zich daardoor samentrekken, bijvoorbeeld als hij groeit, maar ook bij drukte, stress of bewegingen van je kind. Dat samentrekken kan zorgen voor harde buiken. Tegen het einde van de zwangerschap gebeurt het meestal vaker. Het kan onprettig aanvoelen, maar het hoort geen pijn te doen.

 10. Duizeligheid en flauwvallen

  De bloedvaten kunnen wat slapper zijn dan normaal en langzamer samentrekken. Het bloed stroomt daardoor minder goed terug uit de benen naar je hart. Ook kan de baarmoeder de doorbloeding wat belemmeren. Hierdoor kun je last krijgen van duizeligheid en/of flauwvallen.

Bron: Ouders van Nu

Ook interessant?