Hét evenement van Ouders van Nu. See you in 2022! Hét evenement van Ouders van Nu. See you in 2022!
Home - zwanger - Babynamen 2020: de populairste namen en trends

Babynamen 2020: de populairste namen en trends

Verwacht jij in 2020 een baby en ben je op zoek naar dé perfecte naam? Wij zetten de trends voor babynamen komend jaar op een rijtje. Laat je inspireren!

Onveranderd populair

De afgelopen jaren vind je steeds dezelfde namen terug in de lijsten met populaire namen. Zo worden er elk jaar veel meisjes geboren die Julia, Emma, Sophie en Tess heten. De naam Mila staat ook hoog op het lijstje en wordt misschien wel de nummer één van 2020. Bij de jongens zijn Noah, Sem, Lucas en Levi al jaren heel populair. Dit jaar is Finn kanshebber om op nummer één te komen.

Kort, korter, kortst

Ook zet de korte babynamen trend zich door. De meeste populaire namen bestaan dan ook uit één of twee lettergrepen. Korte meisjesnamen als Tess, Juul, Noor, Saar en Flo zul je in 2020 dus vaak gaan horen, net als Luuk, Noud, Daan en Thijs voor jongens. Ter inspiratie: een lijst met mooie namen met maar drie letters.

Stoer!

De populairste namen zullen in 2020 niet alleen vaak kort zijn, maar ook stoer. Niet voor niets krijgen steeds meer meisjes een naam die eerder alleen aan jongens werd gegeven, zoals Billie, Sam, Robin of Quinn. Kijk hier voor meer namen die leuk zijn voor jongens én meisjes.

Babynamen met een twist

Hoewel de top 10 van meest gegeven namen al jarenlang redelijk constant is, zijn er steeds meer ouders die juist een bijzondere of zelfs unieke naam voor hun kind willen. Met een kleine twist of een andere schrijfwijze maken ouders van een traditionele naam een originelere variant. Voorbeelden hiervan zijn Giulia (Julia), Zara (Sara) en Myla (Mila) voor meisjes en Matz (Mats) Fynn (Finn) en Mylan (Milan) voor jongens. Benieuwd waar deze trend vandaan komt? Dit is de reden.

Y, aj en ai

Grote kans dat er in 2020 heel wat jongens worden geboren die Aidan, Kayden, Jaylen, Djayden of Jaylano heten, want ook dat lijkt een trend te zijn.

Loulou

Komend jaar gaan er waarschijnlijk ook heel wat meisjes geboren worden die Milou, Philou, Jalou en Lilou heten. Of een andere naam die eindigt op: lou (spreek uit als ‘loe’).

De meisjesnamen van 202

Zeker weten doen we het natuurlijk niet, maar er is een grote kans dat de top 10 van meisjesnamen er in 2020 zo uit zal zien (gebaseerd op de trends en namen die op dit moment veel worden gegeven).

 1. Mila
  Mila is eigenlijk een afkorting van namen als Emilia of Camilla en betekent ‘geliefd’ of ‘vriendelijk’.
 2. Julia
  Deze mooie naam is al jaren mega populair. Betekenis: de jeugdige.
 3. Saar
  Saar betekent ‘vorstin’ en wordt al sinds de twaalfde eeuw in Nederland gebruikt..
 4. Emma
  Al jaren is Emma een enorm populaire naam. Het is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat ‘groot’ of ‘geweldig’ betekent.
 5. Tess
  Tess is afgeleid van Theresia. De naam komt waarschijnlijk uit het Grieks, maar het niet helemaal duidelijk van welk woord het afkomt. Tess kan daarom verschillende betekenissen hebben, zoals ‘jageres’ (van het woord thèraein), maar ook warmte of zomer (van het woord theros).
 6. Nora
  De naam Nora is een verkorte vorm van Eleonora (‘God is mijn licht’) of Honora (‘eer’). In het Arabisch is Noor een variant op Nur, dat ‘licht’ betekent.
 7. Lauren
  Lauren betekent ‘gelauwerde’ of ‘afkomstig uit Laurentum’, een Italiaanse stad in het midden van Italië.
 8. Puck
  De naam Puck komt van het Oud-Engelse woord puca. Dit was een mythologisch wezentje, een ondeugend geestje of kaboutertje.
 9. Evi
  De naam is afgeleid van Eva en betekent ‘de leven gevende’ of ‘de moeder van alle levenden’.
 10. Luna
  Luna komt uit het Latijn en betekent ‘maan’. Het was ook de naam van de Romeinse maangodin, die in de Griekse mythologie ook wel Selene werd genoemd.

De jongensnamen van 2020

En dit zou zomaar eens de top 10 van jongensnamen kunnen worden.

 1. Finn
  De Scandinavische naam Finn is vermoedelijk ontstaan uit het woord finniko, wat een verwijzing is naar de Finnen. Anderen menen dat het een variant op de Ierse naam Fionn is, dat ‘blank’ of ‘wit’ betekent.
 2. Levi
  Deze naam komt uit de bijbel en betekent ‘aanhankelijk’.
 3. Lucas
  Lucas komt van Lucanus, een Latijnse naam met de betekenis ‘afkomstig uit Lucanië’. De variant Luuk wordt ook steeds populairder en zou ook zomaar eens een top 10 plek kunnen krijgen.
 4. Sam
  Sam is een verkorte vorm van de Bijbelse naam Samuel en betekent ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.
 5. Mees
  De naam Mees is waarschijnlijk een afgekorte vorm van Bartholomeüs, een Hebreeuwse naam. Maar een Mees is natuurlijk ook gewoon een Nederlandse vogelsoort.
 6. Sem
  Naast dat Sem wordt gezien als afkorting van Samuel is Sem in de Bijbel ook bekend als zelfstandige naam, een van de zoons van Noach heette zo. Een mogelijke betekenis is ‘roem’ of ‘naam’.
 7. Liam
  Liam is een Ierse variant op de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam is een samenstelling van twee naamstammen. Wil betekent ‘wilskracht’ en ‘streven’ en helm staat voor ‘helm’, ‘beschermer’ of ‘koning’.
 8. Julian
  Julian is afgeleid van Julius en betekent net als de vrouwelijke variant: ‘de jeugdige’ betekenen.
 9. Noah
  Deze naam komt uit de bijbel. Van de man met die ark met dieren.
 10. Teun
  De exacte betekenis van Teun is onzeker. Waarschijnlijk komt het van Teunis dat is afgeleid van de Latijnse familienaam Antonius. Betekenis: ‘de onschatbare’.

Bron: Ouders van Nu

Ook interessant?