8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer 8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer
Home - zwanger - Tips voor het kopen van een kinderwagen

Tips voor het kopen van een kinderwagen

kinderwagen
Nu wordt het écht. Je gaat op zoek naar een kinderwagen. Er is zoveel keus, een aantal tips waar je op moet letten is dan wel heel handig.

Welke past bij jou?

Natuurlijk ga je met je kindje lekker veel de buitenlucht in. Je gebruikt de kinderwagen écht heel veel, daarom is het belangrijk om een kinderwagen te kopen die goed bij jou en je partner past (qua lengte en bouw), maar ook bij jullie situatie (waar wil je de wagen opbergen, ga je veel met de auto of juist met het openbaar vervoer, ben je van plan om op verschillende terreinen te gaan wandelen etc.).

Welke kinderwagens zijn er?

Er zijn vijf typen kinderwagens: combiwagen, wandelwagen, buggy, duowagen en de kinderwagen. De combiwagen is het populairst onder ouders omdat je de wagen vanaf de geboorte kunt gebruiken en later kunt ombouwen tot een wandelwagen met zitje. Ook past er op deze wagen meestal een autostoeltje. Hiervoor heb je overigens nog wel aparte adapters nodig. Een wandelwagen gebruik je eigenlijk pas als je kindje zelfstandig kan zitten. Je kunt voor deze fase ook kiezen voor een buggy. Een buggy heeft bovendien kleinere wielen, klapt anders in en is meestal ook goedkoper. Het woord zegt het al. Het grote voordeel van een duowagen is dat je er twee kinderen tegelijk mee kunt vervoeren, waardoor die geschikt is voor twee kinderen van dezelfde of verschillende leeftijden. Een kinderwagen heeft alleen een reiswieg, maar daarvan zijn weinig modellen op de markt. Daarom is de combiwagen voor veel ouders de meest logische keuze.

 1. Wandelwagen

  Als je je baby de eerste maanden niet vervoerd in een combiwagen, maar bijvoorbeeld in een draagdoek of draagzak, dan kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Die kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten.

  Het grote voordeel boven een buggy is dat de wandelwagen vaak steviger is en zeer geschikt is voor buitenactiviteiten op meerdere terreinen. Daarentegen is een buggy vaak goedkoper en lichter in gebruik.

 2. Combiwagen

  Deze meeste merken verkopen allemaal combiwagens die je kunt gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer drie jaar is. Een combiwagen bestaat uit een onderstel, een wandelwageninzet en een reiswieg. Eerst vervoer je de baby liggend in de reiswieg totdat hij goed rechtop kan zitten (tussen de zes en twaalf maanden). Daarna kun je de wagen ombouwen tot buggy met de wandelwageninzet. Natuurlijk kun je ook meteen een buggy aanschaffen, maar daar kan je baby niet vanaf de geboorte in. Je hebt dus in het begin altijd een kinderwagen nodig met een reiswieg.

 3. Duowagen

  Tegenwoordig zijn duowagens ook populair. Steeds meer mensen krijgen kinderen vlak achter elkaar, waardoor het leeftijdsverschil klein is. De oudste kan dan vaak nog niet goed lopen en moet ook nog in de wagen. Een duowagen is dan ideaal. Bij de ene wagen ligt de baby onder, bij de ander juist boven. Ook heb je wagens waarbij de kinderen naast elkaar of achterelkaar liggen/zitten. Duowagens kunnen overigens ook gebruikt worden voor een tweeling, maar dan wel pas zodra ze kunnen zitten. Er zijn ook speciale combiwagens voor tweelingen die je vanaf de geboorte tot peuterleeftijd te gebruiken is.

Let op!

Het is belangrijk om zelf te ervaren hoe je de combiwagen vindt rijden en of je vindt dat-ie makkelijk ingeklapt kan worden. Want iedereen ervaart dat toch weer anders. Op het In de wolken Festival is een parcours aangelegd waarop je de verschillende wagens zelf kunt testen!

Vraag ook zeker even aan de verkoper welke autostoeltjes erop de kinderwagen bevestigd kunnen worden.

3x de verschillen tussen kinderwagens

 • Prijs
  De prijs van kinderwagen varieert van ongeveer 400 euro tot 1.200 euro.
 • Kleuren en materialen
  Mooi rood is niet lelijk. En blauw of groen ook niet. De keuze van de kleur en soort stof van de kinderwagen is een kwestie van smaak.
 • Specificaties
  De ene kinderwagen klapt heel snel en compact in, terwijl de ander betere banden heeft en fijner rijdt. Om te bepalen welke combiwagen uiteindelijk het beste bij jouw wensen en woon- en leefsituatie past, is het verstandig de volgende punten na te lopen en ook vooral te gaan testen in de winkel.

Wat is je woonsituatie?

Het grootste gedeelte van de tijd wordt de kinderwagen niet gebruikt. Hij ligt dan of in de kofferbak of staat in huis. Sommige kinderwagens kun je makkelijk in elkaar klappen en staand opbergen, terwijl je andere wagens op moet hangen. Hou hier rekening mee, vooral als je klein woont is het wellicht belangrijk om een compacte kinderwagen aan te schaffen. Kies voor een lichtgewicht wagen als je in een bovenwoning of portiekflat woont. Je moet immers de wagen vaak omhoog en naar beneden tillen.

Waar ga je met de kinderwagen naartoe?

Bedenk ook hoe je de kinderwagen gaat vervoeren. Reis je vaak met de auto, kies dan voor een makkelijk opklapbaar en licht model. Test ook bij de aanschaf of de kinderwagen in de kofferbak past. Ook als je veel met het openbaar vervoer reist, is een lichtgewicht kinderwagen die makkelijk inklapt aan te raden. Waar je ook nog op moet letten, is op welke terreinen je met de kinderwagen gaat rijden. Hoe groter de banden, hoe geschikter ze zijn voor ruige ondergronden. De meeste kinderwagens hebben overigens luchtbanden en foam- of schuimbanden. Het voordeel van luchtbanden is dat je oneffenheden op het wegdek minder goed voelt. Foambanden daarentegen gaan niet lek en rijden vaak net zo lekker als luchtbanden.

Je kunt overigens in veel babyzaken de kinderwagen ook op verschillende ondergronden testen. Ook is het belangrijk dat de kinderwagen wendbaar is, vooral in de stad waarbij je stoepje op en stoepje af gaat. Kleine of zwenkwielen zijn dan handig, net als een kleine draaicirkel.

Hoe veilig is de kinderwagen?

De nieuwste kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen EN 1888 en zijn voorzien van een sticker met dit nummer. Zelf kun je bij de aanschaf ook letten op bepaalde veiligheidseisen. Een veilige kinderwagen heeft:

 • een dubbele beveiliging tegen inklappen
 • per zitje een driepunts- of vijfpuntstuigje
 • goede vering
 • een stevige rem op minimaal 2 wielen
 • het liefst 4 wielen, dat is stabieler dan 3

Welke accessoires wil je?

Er zijn veel accessoires te koop bij kinderwagens. Die zijn overigens vaak niet bij de prijs inbegrepen. Daarom moet je je goed afvragen of je de accessoires wel nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken (voor ’s winters als het koud is), parasols, bekerhouders, bijpassende luiertas, handenwarmers, reistas om je kinderwagen in te vervoeren als je met het vliegtuig gaat en regen- en zonnekappen.

Tweedehands kinderwagen

Natuurlijk kun je ook kiezen om een tweedehands kinderwagen aan te schaffen. Als je dit overweegt, is het belangrijk op een aantal punten te letten. Check eerst of het frame solide is, controleer op deukjes, beschadigingen (aan onderdelen), roest en wiebelige wielen. Werkt de rem nog goed? Controleer eveneens het profiel van de wielen en of de bevestigingsklemmen nog goed blijven zitten en er geen gevaar is tot beklemming.

Waar moet je nog meer opletten?

 • Voordat je een kinderwagen koopt, is het belangrijk om te kijken of de kinderwagen goed bij jouw lengte en bouw (en die van je partner) past. Hoe hoog of laag is de reiswieg? En hoe hoog kan de duwstang (en kun je die makkelijk verstellen)?
 • Laat je goed informeren hoe de kinderwagen inklapt, omdat dat niet altijd goed aan de wagen te zien is. Bij het ene model heb je namelijk meer stappen nodig, dan bij het andere model.
 • Denk ook na waar je de wagen wilt opbergen. De ene wagen moet je ophangen, terwijl de ander ook rechtop kan blijven staan als je ‘m eenmaal ingeklapt hebt.
 • Kun je de bekleding van de kinderwagen makkelijk wassen?
 • Is de kijkrichting van de kinderwagen aan te passen? Handig als de zon schijnt of als je naar je kindje wilt kijken!
 • Doe je vaak lopend boodschappen? Kijk dan ook of er een opbergmandje onder de wagen zit en of die groot genoeg is.

Opzoek naar jouw ideale kinderwagen?

Kom zeker even langs op het In de wolken Festival. Of kijk alvast in de Ouders van Nu Shop. Hier vind je het beste aanbod kinderwagens! Met merken als Joolz, Bugaboo, Mutsy en Maxi-Cosi zit jouw ideale kinderwagen er zeker tussen. Bekijk hier de gehele collectie.

Ook interessant?