8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer 8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer
Home - zwanger - Zwanger? Alles over de vaccinatie tegen kinkhoest

Zwanger? Alles over de vaccinatie tegen kinkhoest

kinkhoest
Verwacht je een kleintje? Vanaf eind dit jaar kun je als zwangere een gratis vaccinatie halen tegen kinkhoest. Waarom doe je er goed aan om deze prik te halen? En hoe gevaarlijk is de ziekte voor pasgeboren baby’s eigenlijk? Tijd voor een paar vragen aan de experts. 

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Vaccinatie tegen de ziekte maakt al sinds 1957 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Daardoor is het aantal besmettingsgevallen drastisch afgenomen. Maar de afgelopen twintig jaar komt kinkhoest weer vaker voor, zowel bij volwassenen als bij baby’s.

Naar verwachting krijgen zwangeren vanaf eind 2019 een kinkhoestvaccinatie aangeboden. De vaccinatie is dan gratis te krijgen op het consultatiebureau. Baby’s zijn daardoor meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt in negen vragen en antwoorden precies uit hoe het zit. 

Om maar bij het begin te beginnen: wat is kinkhoest eigenlijk?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Het kan ernstige hoestbuien veroorzaken die maanden kunnen aanhouden. Kinkhoest wordt daarom ook wel de ‘100-dagen-hoest’ genoemd. De ziekte is besmettelijk. Hier lees je wat de klachten zijn bij kinkhoest.

Hoe gevaarlijk is de ziekte voor pasgeboren baby’s?

Kinkhoest is gevaarlijk voor pasgeboren baby’s die nog niet zijn ingeënt. Zij kunnen longontsteking krijgen, ademnood of hersenschade door te weinig zuurstof. Ze kunnen er ook aan overlijden.

Is de ziekte eigenlijk ook gevaarlijk voor zwangeren?

Kinkhoest is niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen en andere volwassenen. Maar ze kunnen anderen, zoals hun baby’s, er wel mee besmetten!

Waarom doe je er goed aan om de vaccinatie te halen?

Als een zwangere vrouw zich laat vaccineren in de zwangerschap is haar baby vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Hoe werkt de inenting precies?

De vaccinatie werkt op twee manieren: door de vaccinatie worden bij de moeder veel antistoffen tegen kinkhoest aangemaakt. Deze antistoffen gaan door de placenta naar de baby en zorgen ervoor dat de baby de eerste maanden na de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Daarna krijgt het kind zelf vaccinaties tegen kinkhoest. Daarnaast kan de moeder door de vaccinatie geen kinkhoest krijgen en zo ook haar kind niet besmetten.

Er gaan soms de raarste verhalen over inentingen: hoe veilig is deze vaccinatie?

Het is veilig voor moeder en kind. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. In andere landen, zoals Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Het vaccin dat wordt gebruikt, is een combinatievaccin (DKT(P)). Het beschermt ook tegen difterie en tetanus (en polio). Een apart kinkhoestvaccin is er niet.

Zijn er ook bijwerkingen van de prik?

Zoals bij alle vaccinaties heb je ook bij deze kans op bijwerkingen. Dan gaat het bijvoorbeeld om slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek. Deze bijwerkingen zijn mild en onschuldig en gaan binnen enkele dagen vanzelf over.

Wat kost het? En waar kun je hiervoor terecht?

Je kunt de vaccinatie vanaf de 22e week in de zwangerschap halen bij de huisarts of GGD. Deze is nu nog voor eigen rekening en kost tussen de 25 en 65 euro. De exacte prijs kun je opvragen bij de huisarts of GGD. Naar verwachting wordt de vaccinatie vanaf december 2019 landelijk ingevoerd. Dan is deze gratis te krijgen op het consultatiebureau.

Stel dat je hierna nog een tweede of derde kindje krijgt, moet je dan elke zwangerschap opnieuw vaccineren?

Inderdaad, het vaccineren moet bij elke zwangerschap opnieuw.

Kijk op www.rivm.nl/kinkhoestprik-zwanger voor meer informatie. Je vindt de experts van het RIVM, de GGD en de Jeugdgezondheidszorg trouwens ook op het In de wolken Festival. Jij komt toch ook? Boek hier snel je kaarten!

Ook interessant?