8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer 8 t/m 10 oktober 2020 | Expo Haarlemmermeer
Home - zwanger - Waarom groeien je voeten als je zwanger bent?

Waarom groeien je voeten als je zwanger bent?


Het klinkt misschien gek maar dat is het niet. Het kan zijn dat je voeten groter worden tijdens je zwangerschap. Niets om je zorgen over te maken, wel leuk om te weten hoe het komt.

Waarom groeien je voeten als je zwanger bent?

Omdat…

  • De placenta het hormoon relaxine aanmaakt, dat je lichaam voorbereidt op de bevalling. Het zorgt ervoor dat gewrichten weker en rekbaarder worden. Hierdoor komt er meer beweging in de botten in het bekken, waardoor er ruimte ontstaat voor de baby. Niet alleen de bekkengewrichten, ook de gewrichten in je voet worden slapper. Hierdoor zakken je voeten makkelijker door, wat ze langer en breder maakt.
  • Veel vrouwen vooral tijdens hun eerste zwangerschap blijvend grotere voeten krijgen. Ze kunnen daarna niet verder doorzakken, dus je voeten groeien bij een eventuele volgende zwangerschap gelukkig niet door.
  • Je dikker wordt. Meestal heb je tijdens je zwangerschap enorme trek. Veel vrouwen eten dan ook meer dan normaal en bouwen een vetvoorraad op. Dit vet gaat onder andere op je voeten zitten. Val je daarna af, dan worden ook je voeten weer iets slanker.

Olifantsvoeten

  • Je tijdens je tijdens je zwangerschap meer vocht vasthoudt. Dat merk je aan alles: je gezicht wordt ronder, ringen zitten strakker en die strakke pumps passen niet meer. Hoe zit dat precies? Tijdens de zwangerschap circuleert er meer bloed rond, waardoor het terugpompen van bloed uit je benen moeizamer gaat. Ook vocht wordt hierdoor langzamer afgevoerd en blijft in je voeten zitten. Met als gevolg: olifantsvoeten en -tenen, ook wel oedeem genoemd. Veel water drinken en je voeten op een kussen leggen wil nog wel eens helpen.
  • Je zwaarder wordt. Door de extra kilo’s wordt het gewicht op je voeten groter. De voetboog wordt platter en de buigzaamheid van de voet gaat achteruit. Resultaat? Je voeten zakken in, waardoor ze gemiddeld 2 tot 10 millimeter groter worden (1 maat is 6,7 millimeter). Tot deze conclusie kwamen wetenschappers van universiteit van Iowa. De onderzoekers name de maat op van de voeten van zwangere vrouwen aan het begin van de zwangerschap en 5 maanden na de bevalling. Het resultaat was opmerkelijk: maar liefst 60 procent van de vrouwen kreeg grotere voeten. Dat effect was blijvend.

Bron: Ouders van nu

Ook interessant?